Zanimljivosti: Domaćin male Olimpijade država od 10 hiljada stanovnika

 



U ovom periodu netakmičenja  atletičara AK Kraljevo, svojevrsnom ''vakum'' vremenu, valja s vremena na vreme objaviti neke sportske zanimljivosti. Upravo je ovo povod za priču o domaćinu male Olimpijade, sportskog takmičenja koje se organizuje za teritoriju Okeanije- Mikronezije- Mikronezijske igre koje predstavljaju pandan Olimpijskim igrama, samo za taj prostor, na kome se sportisti takmiče u olimpijskim sportovima ali i sportovima karakterističnim za to podneblje. Jedno od sportova je i atletika.

Savet Mikronezijskih igara 23.jula 2022. godine saopštio je da će domaćin Mikornezijskih igara za 2026. godinu biti - NAURU. Nauru je ostrvska država Mikronezije, sa nešto više od 10.000 stanovnika i jedina država na svetu bez zvaničnog glavnog grada. Sama država koja se nalazi na ostrvu površine 21 kvadratnih kilometara, je podeljena u distrikte, a de facto glavni grad je Jeren. 

                       Na slici predsednik Nauru i ministar sporta kao članovi prezentacionog tima Naurua

Nauru je u srpskoj javnosti poznata kao država koja je povukla priznanje tzv. Kosova,  pa je usled toga jedan od stanovnika ove države preko noći dobio veliki broj srpskih pratilaca na instagramu . Svetskoj javnosti je nažalost ostala upamćena kao mesto na koje su vlasti Australije upućivale migrante i narušavali mir ovog ostrvkog stanovništva.  

                                           Dečja atletika je jako popularna u ovoj državi

Nauru će na ovaj način postati prvi put domaćin ne samo Mikronezijskih igara, ne samo velikog međunarodnog takmičenja, već domaćin bilo kog medjunarodnog takmičenja. Takođe ova zemlja je i prva ostrvska nacija koja će ugostiti preko 1000 sportista u okviru Mikronezijskih igara. 

                                                     Olimpijski dan obeležen kroz atletiku

U organizacionom komitetu već uveliko kreću sa opremanjem sportskih terena, radiće se novi atletski stadion, preurediće se dotrajao teren za tenis, za ragbi, dvorana za dizanje tegova... Tu si i drugi sportovi: powerlifting, biciklizam, džudo i australijski fudbal. 

                                     Na ostrvu najpopularniji Australijski fudbal i dizanje tegova

Nauru je zbog svojih rudnika bogatih fosfatom, 1960-ih i 70-ih godina bila 2. najbogatija zemlja sveta. Tada se dosta gradilo, ulagalo ali i nezdravo hranilo, pa je usled toga u ovoj zemlji preko 87%  obolelo od dijabetesa. U poslednjih nekoliko godina se uporno radi na podizanju svesti kod gradjana za bavljenjem sportom, održavaju se sportska takmičenja u trčanju, biciklizmu, sportskom ribolovu, ragbiju, obeležava se Olimpijski dan, a organizacija Mikronezijskih igara bi bila krem svog truda. 


Коментари

Популарни постови са овог блога

Trener AK Kraljevo Ana Savić na usavršavanju u Južnoj Koreji

Pet atletičara Kraljeva na Finalu Kupa Srbije u Kraljevu (FOTO)

Bogat predstojeći atletski vikend kraljevačkih atletičara