Šta je DNA Glazgov i koje su ''nove'' atletske discipline (VIDEO)

                          Evropske igre u Minsku, Belorusija, 2019. godina i prvo izdanje HUNT trke

Atletika je, kao i većina sportova danas, pratila razvoj novih tehnologija. Razvoj elektronskog sistema merenja i nano tehnologije omogućilo je lakše merenje vremena na atletskim mitinzima ali i masovnim takmičenjima, poput maratona. Za atletiku možemo da se nije menjalo mnogo od prvih Olimpijskih igara u Atini 1896. godine. Mnoge discipline koje su bili na prvim Igrama, nisu prestale da postoje, makar ne u svom izvornom obliku. 

Odavno se javljala ideja da se atletika multidisciplinuje, da se napravi program koji će biti još atraktivniji od postojećeg klasičnog. Na taj način bi se radilo na popularizaciji atletike kako kod dece, tako i kod gradjanstva - publike. Premijera takvog formata takmičenja organizovana je na Evropskim igrama u Minsku i pokazala je dobre rezultate. Ovakav program je nazvana Dynamic New Athletics - DNA (Dinamična Nova Atletika), a sam program kreirala je Evropska atletika. 



Tada je kao ''nova'' atletska disciplina uveden ''Lov'' (engleski ''Hunt'') sistem trke koji se zasniva na ''hendikep startu'', (svaki trkač kreće nakon izvesnog vremena), a koliki je razmak izmedju startova zavisio je od broja bodova svake reprezentacije koja je ostvarila na takmičenju. 




Navedena disciplina uvedena je eksperimentalno na Evropskim igrama, u kojoj trci je pobedila reprezentacija Ukrajine. 

Prvo zvanično takmičenje u DNA - ''dinamičnoj novoj atletici'' organizovano je u Glazgovu, Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo. Održano u formatu reprezentacija i to 6 reprezentacija: Engleska, Irska, Španija, Portugal,  Vels i domaćin Škotska. Discipline su bile: 4 x 400m mešovito, 800m žene, bacanje kugle muškarci60m žene,2 x 2 x 200m mešovito, skok uvis muškarci,  60m muškarci60m pr. muškarci, skok u dalj žene, 60m pr. žene. U svakoj disciplini je bio po jedan predstavnik reprezentacija i svaki plasman se brojao, prvi je dobijao 12 poena a poslednji 2 poena. 



Na  osnovu uspeha u svim disciplinama prva je startovala štafeta Španije. Svaki poen razlike je 1/3 sekunde razlike u startu. Najpre  su muškarci 800m, potom žene 600m, potom 400m muškarci, pa na kraju 200m žene. Poredak na podijumu: 1. Španija 4:38; 2.Engleska 4:40; 3.Irska 4:43. 





 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Trener AK Kraljevo Ana Savić na usavršavanju u Južnoj Koreji

Pet atletičara Kraljeva na Finalu Kupa Srbije u Kraljevu (FOTO)

Bogat predstojeći atletski vikend kraljevačkih atletičara