Човек који срушио диктаторске снове



Слика са: https://en.wikipedia.org/wiki/Jesse_Owens#1936_Berlin_Summer_Olympics

 На данашњи дан 1913.године рођен је један од највећих Олимпијских победника, спринтер и скакач у даљ, велики човек - Џеси Овенс.

Џеси Овенс је био један од најбољих атлетичара свих времена, освојивши чак 4 златне медаље на Олимпијским играма у Берлину 1936. године. Био је то историјски успех, с обзиром на актуелну политичку идеологију и идеје о аријевској раси. Адолф Хитлер је имао велика очекивања од својих такмичара, али је Џеси (право име Џејмс) освојио злато на 100м, 200м, 4х100м и скок у даљ. 

ТЕШКО ДЕТИЊСТВО

Рођен је као десето и последње дете оца Хенрија и мајке Мери Овенс у Оуквилу, Алабама. Био је фундаментално срећно дете, обзиром да није ни знао колико је био сиромашан. Није било ничег бајног у животу породице Овенс. Сваки дан је био испуњен борбом. У случају слабих падавина, земља и усеви би пресушили па би било тешко прехранити породицу. За породицу Овенс, све сем хране и склоништа и најосновнијег одела је било чист луксуз, које они једноставно нису могли приуштити - чак и медицинску негу.

ЏЕСИ МУ ЈЕ НАДИМАК

1920. године породица се, у потрази за бољим животом, преселила у Кливленд. То је значило нову средину, нове људе и нове професоре. На часу је један професор је погледао у будућег атлетског шампиона и упитао га како се зове. Како је његово пуно име Џејмс Кливленд Овенс (на енгл. James Cleveland Owens), он се представио као ''Ј.С.'' (на енглеском се каже Џеј Си). Међутим због његовог специфичног Јужњачког акцента професор је чуо да се зове Џеси, те је тако и остао његов надимак.

ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У БЕРЛИНУ

Олимпијске игре 1936. године су представљале, можда више него икад, велики изазов за сваког спортисту. Позадина такмичења је великим политичким превирањима који су претходили. Нацистичка партија предвођена Адолфом Хитлером дошла је на власт 1933. године, 2 године након што је Берлин добио организацију Олимпијаде, а њихова расистичка политика отворила је бројне полемике и дебате у светској јавности о евентуалном масовном бојкоту Игара. Плашећи се бојкота, Међународни Олимпијски комитет је тражио гаранције од Немачке да ће сви квалификовани Јевреји бити део репрезентације Немачке као и да Игре неће бити место за промовисање идеологије нацизма. 

У таквој једној политичкој ситуацији, на атлетска борилишта  долази особа која је све оно против чега се залагао Хитлер, долази Афро-Американац. Био је то наравно Џеси Овенс. На такмичењу на коме је издоминирао и оборио светске рекорде, мало је било њих који су га отворено подржали. Један од њих је био и члан репрезентације Југославије, финалиста у бацању кугле Алекса Ковачевић. Током дисциплине скока у даљ једини је био који аплаудирао и навијао за ову атлетску легенду. 


Извор: wikipedia.com

https://www.britannica.com/event/Berlin-1936-Olympic-Games

https://time.com/4227802/jesse-owens-race-triumph-excerpt/

https://www.orlandosentinel.com/sports/orl-owens2507may25-story.html

Коментари

Популарни постови са овог блога

Trener AK Kraljevo Ana Savić na usavršavanju u Južnoj Koreji

Pet atletičara Kraljeva na Finalu Kupa Srbije u Kraljevu (FOTO)

Bogat predstojeći atletski vikend kraljevačkih atletičara