Preminuo tvorac leđne tehnike skoka uvis

Tvorac i revolucionar u disciplini skok uvis, Dik Fosberi, preminuo je danas u svojoj 76.godini života.


                                         Fotografija: olympics.com

U svojoj dugoj karijeri ostaće najupečatljiviji po svojem revolucionarnom preskakanju letvice u skoku uvis drugačijom tehnikom, tehnikom kojom pre Olimpijskih igara u Meksiku 1968. godine niko nije primenio. Naime, pre ovih igara svi su koristili ili tehniku ''makazica'' ili su prosto preskakali horizontalno ali na stomak, tzv. Western roll. Takva tehnika je ograničavala telesne mogućnosti skakača, pa su i velike visine izostajale.
Na Olimpijskim igrama u Meksiku, Fosberi je novom tehnikom oborio Olimpijski rekord - 2.24m i osvojio zlato. Na visini 2.20m ostali su samo Ed Karuters iz SAD-a, Gavrilov iyz SSSR-a i Fosberi.Ali Gavrilov nije mogao preko 2.22m, Karuters nije mogao preko 2.24m, dok je Fosberi  leteo preko 2.24m i pobedio. Nakon pobede jednom prilikom je izjavio ''pretpostavljam da će se neka deca usuditi da koriste ovu tehniku''. Međutim danas je to jedina tehnika za velike visine.

Zanimljivo je to da su kao i kod probijanja granice od 4 minuta u trčanju na 1 milju, tako i u skoku uvis buduće generacije kao od šale preskakale ovu visinu, ali sada lakše uz Fosberi flop.

Dik Fosberi je preminuo nakon duže bolesti, jedne vrste karcinoma, koji mu je dijagnostifikovan još 2008. godine. 



Njegova izvanredna dostignuća, inspirisali su i sada pokojnog švedskog DJ Avićija da 2016.godine  napravi pesmu ''Broken arows'' (u prevodu: slomljene strele) kao omaž delu Dik Fosberija, a sam spot za pesmu je svojevrsni igrani film. Pogledajte ga ovde....


                                             Avicii - Broken arrows - izvor: youtube.com

Dokumentarni filmpvi o njemu su i ovi:

Kao i ovaj koji je uradio Međunarodni Olimpijski Komitet:
                                            

Коментари

Популарни постови са овог блога

Trener AK Kraljevo Ana Savić na usavršavanju u Južnoj Koreji

Ovo su predstavnici AK Kraljevo na Prvenstvu Srbije za seniore/ke u Kraljevu

Poziv u reprezentaciju za Janu Savić