Dupla šansa za naše atletičare na Olimpijadi u Parizu 2024.


                                        Izvor: www.cok.me

 Olimpijske igre su nesporno san svakog atletičara na ovom svetu, nešto čemu se uvek teži. Mada većina to ne ostvari, mnogi koji i uspeju da se kvalifikuju, imaju samo jednu priliku da pokažu šta znaju. Dobar plasman, a neki put i vreme su odlučujući za plasman u finale neke atletske discipline

Svetska atletika (krovna organizacija) je odlučila  da ipak promene sistem takmičenja za neke atletske discipline i na taj način pruže još jednu šansu slabije plasiranim atletičarima. Tako je Svetska atletika odlučila uvede sistem repasaža za discipline od 200m do 1500m, uključujući i trke sa preponama. Na ovaj način će biti zamenjen stari sistem kvalifikovanja preko plasmana i najboljeg vremena. 

Ova takmičenja će imati ovako 4 runde: 1. runda, repasaž runda, polufinale i finale. Tako će svaki olimpijski atletičar u Parizu u ovim disciplinama imati najmanje dva nastupa. Razlog zašto nema repasaža na 100m je taj jer tu već imaju preliminarne runde (uglavnom atletičari onih zemalja koji nemaju normu u atletici, ali imaju sportiste koji se takmiče), te bi dodatni repasaž bio neprkatičan za organizovanje. 

Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike je izjavio da će ova inovacija biti pun pogodak za napredak našeg sporta, ali pre svega napredak za sportiste, mada će na ovaj način uključiti više i publiku i TV stanice u samom piku Olimpijskih igara i postaviti atletiku u centar pažnje. 


Izvor: worldathletics.org

Коментари

Популарни постови са овог блога

Trener AK Kraljevo Ana Savić na usavršavanju u Južnoj Koreji

Pet atletičara Kraljeva na Finalu Kupa Srbije u Kraljevu (FOTO)

Bogat predstojeći atletski vikend kraljevačkih atletičara