Kiplimo oborio svetski rekord u polumaratonu

 

Izvor: worldsmarathons.com

21. novembra 2021. godine održan je EDP Lisbon Half Marathon, polumaratonska trka, sa drugom tradicijom. Svake godine kroz prestonicu Portugala protutnja preko 35 hiljada trkača-maratonaca. 

Ove godine je bila jaka konkurencija u konkurenciji atletičara, pa je tako prvih 9 takmičara trčalo 21,1km u vremenu ispod 1 sata. U muškoj konkurenciji Džejkob Kiplimo iz Ugande je ostvario novi svetski rekord u vremenu 57:31, dok je čak 2 minuta ostavio iza sebe konkurenciju, pa je kao drugi prošao Mohamed iz Etiopije, dok je treći bio njegov sunarodnik Dibaba, obojica u identičnom vremenu 59:39. 

Navedeni svetski rekord bio je za ''svega'' 1 sekundu bolji od prethodnog koji je ostvario Kibivot Kendi u Valensiji prošle godine. Kiplimo je na 15-om km imao vreme od 40:27, što je najbrže zabeleženo vreme na toj distanci i koje je ukazivalo na trku ispod granice od 57 minuta.

U ženskoj konkurenciji zlato i novčanu nagradu je osvojila sjajna Tsehej Gemeču iz Etiopije (1:06:06), dok su ostale na podijumu bile Kenijke Čerotič i Čepkemoi. 

Izvor: https://www.worldathletics.org/competitions/

Коментари

Популарни постови са овог блога

Trener AK Kraljevo Ana Savić na usavršavanju u Južnoj Koreji

Pet atletičara Kraljeva na Finalu Kupa Srbije u Kraljevu (FOTO)

Bogat predstojeći atletski vikend kraljevačkih atletičara