MARATON U SARAJEVU I ISTOČNOM SARAJEVU- PRVI MARATON U DOBA KORONE


Na slici Miroslav Ranđelović četvrti po redu

Aktuelna epidemiološka situacija zaustavila je na 5 meseci ceo svet, u svakoj oblasti života, pa i u atletici. Otkazane su Olimpijske igre, mitinzi Dijamantske lige, otkazani su svi maratoni u svetu. Radi se o ogromnim gubicima koji trpe organizatori. Javni dug Japana je enorman iz razloga otkazivanja Olimpijskih igara. Trkači su utihnuli, ma koliko su većina njih rekreativci, trkačka zajednica na Balkanu, a sigurno i šire, ipak je navikla da se sprema za trke.

I dok su mnogi otkazivali trke i nisu želeli da rizikuju zdravlje ostalih organizovanjem istih, prvi koji su skupili petlju i organizovali maraton su NVO Dečki u plavom, ekipa iz Sarajeva. Organizovali su trku dva grada, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, retkost na našim područjima. Pa da su i na tome stali napravili bi veliki iskorak, međutim oni otišli korak dalje, pa su deo trke predvideli da se prolazi kroz fudbalski stadion Grbavica FK Železničar. Takođe majice su kreirala deca sa posebnim potrebama.

Organizatori su zadovoljni organizacijom, nažalost imali su manji broj takmičara iz drugih zemalja, ali s obzirom na aktuelnu pandemiju, sve je prošlo dobro.

Razgovarali smo sa maratoncem iz Beograda, članom kluba 100 maratona  - Miroslavom Ranđelovićem, koji je bio oduševljen organizacijom trke: '' Da se u doba COVID -19 ipak mogu održavati trke ili maratoni je upravo najbolji primer ovaj maraton.
Samim pozivom glavnog organizatora Darka Lončara znao sam da želim biti deo ove manifestacije koja je ove godine održana prvi put.''. Miroslav Rannđelović, koji je višegodišnji učesnik i osvajač podijuma na Novogodišnjem ibarskom krosu u Kraljevu, posebno je istakao spretnost organizatora da u ovim specifičnim okolnostima organizuje ovakvu trku. '' U startnom paketu maske sa kojima dolazimo u startnu zonu. Na ulasku trijaža ili ti merenje temperature. Obeležene startne pozicije za učenike na razmaku od 1m. Startujemo sa maskama koje nakon pedesetak metara odlazemo u kante. Start je u 8 h.Vrema za ovo doba godine reklo bi se pa idealno oko nekih dvadesetak stepeni. Na stazi okrepe na svakih 2,5 -3 km. Staza vodi od gradske vecnice glavnom gradskom saobraćajnicom sve do vrela Bosne kroz veliku aleju prema Hrasnici,Vojkovićima,Lukavici te preko Dobrinje i Mojmila do stadiona Grbavica gde se trči počasni krug oko terena nastavljamo do Skenderije i nazad do vecnice. Naravno u cilju finišerske medalje i ponovo maske ! Druženje maksimalno po troje uz okrepu''- rekao je Miroslav.

Sem maratona održane su trke i štafetnog maratona, sa 3 člana po ekipi.

Na maratonu je u ženskoj kategoriji pobedila naša sunarodnica Katarina Pohlod, državna prvakinja i reprezentativka Srbije na 50km, učesnica Balkanskog prvenstva na 50km. U muškoj konkurenciji je pobedio domaći atletičar Osman Junuzović.Najbolje plasirani muški predstavnik iz Srbije bio je Aleksandar Kovačević iz Beograda. Na trci je nastupilo 10-ak takmičara iz Srbije.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Trener AK Kraljevo Ana Savić na usavršavanju u Južnoj Koreji

Pet atletičara Kraljeva na Finalu Kupa Srbije u Kraljevu (FOTO)

Bogat predstojeći atletski vikend kraljevačkih atletičara