PET NEOBIČNIH ATLETSKIH TRKA U SVETU



Atletika je kraljica sportova i jedna od tri bazična sport (uz plivanje i gimnastiku). U poslednjih nekoliko godina se u okviru atletika sve više razvija i širi interesovanje za maraton i ultramaratonske trke.
I dok SAD odavno poznaje atletiku koja se održava na stadionu i van stadiona (otuda američki termin za atletiku ''Track & field''), pravila IAAF-a tek od pre par godina pod atletikom podrazumevaju sve trkačke discipline van staze, uključujući i kros i planinsko trčanje. Stoga i ne čudi što su mnoge neobične forme trkačkih takmičenja nastala baš u Sjedinjenim Američkim Državama.

U nastavku ćemo videti pet trkačkih događaja koji su jedinstveni u svetu, neki od njih čak i ekstremni.

1. TRKA ZA VOZOM

Trka se održava u gradu Tivinu, u srednjem Velsu, UK i duga je 14 milja, a kao što sam naziv kaže trkate se sa vozom, parnim vozom. Održava se već 36. godinu zaredom, a ove godine trka je zakazana za 17.08.2019. godine. Prošlogodišnji pobednik je Kris Roksburg sa vremenom 01:28:47. Vreme voza je 1 čas i 48 minuta.

2. KUPEROVA SIRSKA JURNJAVA

Radi se o trci koja podrazumeva trku niz jako strmo brdo i jurnjavu za velikim kolutom sira (težine oko 4 kilograma), a pobednik je onaj koji uspe da stigne sir. U pitanju je jako rizična trka, jer se spuštate niz brdo razvijajući velike brzine, pa je svake godine dosta njih povredjeno. Održava se ukupno 5 trka, još od 1995. godine a najuspešniji po broju pobeda je Kris Anderson sa 22 pobede. Ove godine trka je održana 27.05.

3. TRKA SAMOPREVAZILAŽENJA NA 3100 MILJA

Ova trka je po samoj dužini dovoljno ekstremna, ali ruta po kojoj se trči dovoljno psihički ''ubija''. Radi se o trci koja se održava svake godine u Njujorku, a trči se oko jednog stambenog bloka, pa je potrebno napraviti 5649 krugova da bi završio trku. Dakle, borba sa dosadom je na vrhuncu!

4. RED BUL TRKA NA 400 METARA

Neko bih se zapitao po čemu je ovakva trka ekstremna, specifična, obzirom da se radi o sprinterskoj disciplini. Međutim ako se uzme u obzir da se trči uzbrdo, uz skijašku skakaonicu, dovoljno je teška staza. Svake godine se organizuju Svetska prvenstva, a ove godine se održava na jednoj od ski skakaonica u Kanadi. Takodje se organije i u Austriji, Finskoj i Japanu. Rekord staze za muskarce iznosi oko 4 i po minuta.

5. BEER MILE

Radi se zapravo ne o pojedinačnom takmičenju već o seriji takmičenja koji se uglavnom organizuju u SAD-u, a trka se sastoji trčanju 1 milje, pritom da posle svakog kruga od 400m takmičar popije jednu kriglu piva. Trka u kojoj  prkosiš zakonima gravitacije. Aktuelni svetski rekord iznosi 04:33.6.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Trener AK Kraljevo Ana Savić na usavršavanju u Južnoj Koreji

Pet atletičara Kraljeva na Finalu Kupa Srbije u Kraljevu (FOTO)

Bogat predstojeći atletski vikend kraljevačkih atletičara